vrijdag 30 oktober 2015

Restaurant review: Khotinsky (Dordrecht)

Niets zo leuk als een afspraak met een vriendin die je al lange tijd niet gezien hebt, en die je ook nog komt opzoeken in eigen hometown. Een stadswandeling door het oude centrum, langs de Nieuwe Haven en het Groothoofd is natuurlijk een inkoppertje, zeker nu we begeleid werden door een heerlijke nazomerzon waardoor de goudkleurige bomen nog mooier uitkwamen.

Tot nu toe zit alles snor. Maarrr....deze betreffende gast is toevallig een geboren Limburgse en heeft dus een vanzelfsprekend gevoel voor goed eten en sfeervolle setting. Bourgondisch, zou je kunnen zeggen (als dat niet zo'n afgezaagde term was). Dus waar ga je dan eten in Dordrecht? The pressure!

Ik koos voor Khotinsky, een van mijn persoonlijke favorieten, en nam de proef op de som.

Wat is het?
Khotinsky bestaat inmiddels enkele jaren en is gesitueerd in het oude Energiehuis, net buiten het centrum van Dordrecht. Het is volgens de site een "grand café-bistro-bar". In het Energiehuis zit verder een theater, een cultureel centrum en een poppodium. De ruimte is "rauw"; de voormalige industriële functie is nog te voelen. Maar, het restaurant heeft ondanks de nok van 15 meter een gezellige en mooie sfeer gecreëerd. Ikzelf ben toevallig fan van voormalig industriële gebouwen die tot horeca zijn omgebouwd, zoals Hotel New York in Rotterdam en Mama Kelly in Den Haag. Dat contrast werkt goed, vind ik, en het geeft vaak een prettig ruimtelijk gevoel.

De kaart is afwisselend, met zowel exclusievere gerechten als 'bistro'-gerechten, die wat meer basic en voordeliger zijn. Keuze genoeg in vis, vlees en vegetarisch. De site belooft dat er wordt gewerkt met verantwoorde, verse en ambachtelijke producten.

Mijn Limburgse mee-eter is gelukkig (terecht) erg enthousiast over de entourage! Die bonuspunt hebben we in de knip. Nu: het eten.

The Food
We begonnen met een zuurdesembroodje met olijfolie en een romige dip en olijven. Dit om alvast een bodempje te leggen voor de goede rode wijn die ook erg lekker naar binnen ging. Het brood en toebehoren waren inderdaad erg vers en bijzonder lekker. Zoals ik in een eerder blog al opmerkte, het brood is altijd een graadmeter voor de rest. Dit beloofde dus veel goeds. We kregen voor € 1,00 een karaf water met munt en citroen. Die euro gaat naar een goed doel, zo vernamen wij. (Bonuspunt!)

Ook de hoofdgerechten konden de Bourgondië-test ruimschoots doorstaan. Mijn mee-eter genoot van kabeljauw, op de huid gebakken met farro, muhamara, paprikatuille en kummeljus. Ikzelf koos de 'Kekburger', een kikkererwtenburger met blauwe kaas, rode uiencompote, bleekselderij, little gem, kruidenmayonaise en frites. Een burger zoals het hoort, zo groot dat je in eerste instantie een lichte paniek ervaart. Pas als je het idee opgeeft dat je dit netjes naar binnen kan krijgen, ga je genieten. Van de perfecte structuur en smaakcombinatie. Echt een topper, net als de frites, die er eigenlijk niet meer bij konden maar te lekker waren om te laten liggen.

Omdat we nog wijn hadden besloten we toch maar om als dessert een kaasplankje te delen. Maar goed dat we er niet allebei een genomen hadden, want de kaas smaakte heerlijk maar het was een fikse portie. Dit in tegenstelling tot veel restaurants waar je voor je € 12,50 soms net vier kruimels kaas op je plankje kan terugvinden. Bourgondische Bonuspunt dus!

Al met al was het eten bij Khotinsky echt een succes, mede door de zeer attente bediening. De sfeer, de entourage en het eten, alles klopt. Echt de topper van Dordrecht, wat mij betreft. Ga dat dus zien en proeven, al dan niet in combinatie met een herfstige stadswandeling...!


Voor meer informatie en de menukaart:
www.khotinsky.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten