donderdag 29 oktober 2015

Recept: Easzy peaszy houmous

Of het nou hummus, houmous of hoemoes is, het is in ieder geval lekker. En ook nog eens gezond, voedzaam en veganistisch en zo. Er zijn superveel varianten te koop, gewoon in bakjes bij de supermarkt of bij een kraam op de echte markt. Bij zo'n kraam kocht ik ooit houmous met mango, en dat was een erg leuke variant. Vooral omdat ie behalve zoet ook nog eens tamelijk pittig was. Maarrrrrrrrrrrr.... op de markt is je euro een gulden waard dus € 3,50 voor een klein schepje ook weer niet niks. Terwijl je het dus heel easzy zelf vers kunt maken! Daar kwam ik achter na iets minder gelukte pogingen, dat dan weer wel. Maar dit is uiteindelijk een lekker, kan-niet-mislukken, DIY houmous-recept geworden!

(En om het echt makkelijk te houden, doen we niet meutig over de precieze hoeveelheden, maar gooien we het een en ander uit de losse pols bij elkaar.)

Men neme:

- een blik kikkererwten
- een scheut olijfolie
- scheutje citroensap (je mag gewoon zo'n geel knijpflesje gebruiken, hoor)
- eetlepel tahin (bij grote AH's of natuurwinkel)
- 2 eetlepels mangochutney (tip: bij Oosterse toko het goedkoopst)
- flinke theelepel sambal
- knoflook (teentje of schepje uit zo'n makkelijk potje)
- peper, zout
- optioneel: paprikapoeder, peterselie, gemalen chilipeper


Spoel de kikkererwten af en laat even uitlekken. Pureer ze vervolgens in je keukenmachinetje tot ze al aardig fijn zijn geworden. Voeg dan de olijfolie, tahin, citroen en knoflook toe. Pureer vervolgens verder tot het mengsel lekker glad is. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe, als het nog gladder kan. Voeg dan de mangochutney, sambal, peper en zout toe en meng goed. Proef af en toe even of het zoet en pittig genoeg is. Bestrooi eventueel met de optionele opties.

En dan: heb je voor een hele week een lekkere bak houmous die je op je brood kunt smeren, op een toastje, op een bagel, op een pitabroodje, op een wrap....Easzy peaszy and yummie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten