zondag 8 november 2015

Recept: Homemmmmade granola

Niet dat we per se tegen "pakjes en zakjes" zijn (zoals dat vaak neerbuigend wordt genoemd door de echte foodie fundamentalisten), want the living is tenslotte easzy. Maar soms is het wel leuk om iets helemaal zelf te maken. Zeker als het heel makkelijk is en het resultaat veel lekkerder. Daarbij komt ook nog dat havermout tegenwoordig hot hot hot is. Dus waar wachten we nog op: we gaan zelf granola maken! En dat is gewoon gebakken muesli.

Men neme: (en de hoeveelheden doen er wederom niet zoveel toe)

- 100-150 gram havermout. Neem vooral de zak van € 0,45 uit de onderste schappen.
- 100 gram noten, zoals amandelen, cashews, hazelnoten
- 3 eetlepels kokosolie
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels geraspte kokos
- flinke snuf kaneel en klein snufje zout
- rozijnen
- optioneel: zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten

Hak de noten grof. Meng deze met de havermout, de kokos, de kaneel, het zout en de eventuele andere pitten en zaden. Smelt de kokosolie even in de magnetron zodat ie vloeibaar wordt. Meng dit door het mengsel en roer daarna de honing erdoor.

Bedek een lage ovenschaal of bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel er over uit. Bak dit 10 minuten op een temperatuur van 170 graden. Na deze 10 minuten schep je alles even goed om en zet je het nog even 10 minuten terug. Niet langer! Let op: het enige dat dit recept kan doen mislukken is aanbranden. En geloof me...dan kun je het gewoon weggooien want dan is het niet te eten. Volg de stelregel: bruin is goed, zwart niet. Check dus even tussendoor of het niet te hard gaat.

Gaat alles goed, geniet dan van het heerlijke aroma dat zich door de keuken verspreidt.

Als het klaar is, laat dan goed afkoelen en doe alles vervolgens in een goed afsluitbare pot, samen met de rozijnen. Als je de rozijnen er in doet voordat de boel is afgekoeld, zullen ze droog worden.

Tip: vervang de rozijnen door gedroogde cranberries of gedroogde blauwe bessen! Iets zuriger, ook lekker.

Geniet vervolgens de hele week van een zelfgemaakt ontbijtje door je granola te eten met yoghurt of kwark. Gezond, hip en easzy!Geen opmerkingen:

Een reactie posten