dinsdag 6 oktober 2015

De trein-jungle

Na twee blogposts begint er al een rode draad zichtbaar te worden. Dat heb je ervan. Bij vertraging, wisselstoring en uitval van treinen opent zich een wereld van creativiteit. Of: uit verveling en geeuwhonger ga je maar wat zitten bloggen.  Anyway, het leven van een dagelijkse treinforens is niet bepaald easzy. Daarom hier wat tips!
  • Fatsoen is overgewaardeerd. Het leven is een jungle. Althans, in het drukke Nederland en zeker in de trein (daarbuiten soms ook, hoor). Laat je fatsoensnormen los. Je hebt er niets meer aan. Geloof me, je medereizigers hebben het allang gedaan.
  • Met bovenstaande mindset kun je verder. Als de trein komt, wees alert. Houd de ingangen scherp in de gaten. Nu heb je al een voorsprong op de andere reizigers die ofwel reeds gezombificeerd zijn, ofwel nog slapen. Posteer jezelf breeduit bij de ingang. Denk breed, breed, breed. Steek je ellebogen wat uit. Zodra de deur opent, plaats je hand om de stang van de deur. En dan hup: naar binnen!  
  • Nu kan het nog steeds lastig zijn; als er toch iemand voor je naar binnen is geglipt die eerst rustig gaat staan rondkijken alsof ie een trein voor het eerst ziet. En dus niet even doorloopt zodat ondertussen via de andere kant de coupé volloopt. Wie kent ze niet. Maan deze persoon tot tempo door omstandig te hummen en als dat niet helpt, dan toch maar een beetje 'fysiek sturen'. Zoals gezegd, het is een jungle. Laat ze desnoods deze tips lezen.
  • Nu zitten. Ga vooral daar zitten waar iemand demonstratief zijn tas geplaatst heeft. Heeft de tas een kaartje? Welnee! Vraag dus ook niet of je daar misschien mag zitten! Ben je helemaal betoeterd! Zeg desnoods nog even 'pardon' en laat dan je kadetten rustig zakken richting stoel c.q. tas.
  • Lees, werk, schrijf, luister muziek of slaap. Treintijd is extra eigen tijd. Als je dit zo beschouwt, is het allemaal stukken rooskleuriger. Echter, wat werken in de trein betreft: reken niet teveel op concentratie. Als je in een coupé zit met kakelende kippen, zatte studenten of een kind, vergeet het dan maar. Of nog erger: opvoedkundige ouders die hun kinderen alles willen uitleggen wat er vanuit de trein te zien is ("Nee schat, geen giraffe,  dat is een koe. Een KOE. K-O-E. Boeoeoe!!") Oordopjes en Spotify kunnen soelaas bieden. Lekker in je eigen wereldje gaan zitten. Tussentip: als je je muziek steeds harder zet, dan zit je al in de gevarenzone van gehoorbeschadiging. Wees voorzichtig daarmee! (Nergens zoveel herrie als in een stiltecoupe trouwens. Slechtste uitvinding ooit.)
  • Als de trein propvol is, ga dan lekker eerste klas zitten. Wat denk je, dat ze komen controleren als de gangpaden zo vol staan dat niemand er meer door kan? Ze kijken wel uit. Zeker met grote vertragingen, dan zijn de reizigers ook nog eens bloedchagrijnig of ronduit gevaarlijk. Denk strategisch en have some guts. Anderen durven vaak niet. Daarom is er meestal plek genoeg en kun je lekker comfi reizen
  • Vertragingen...het wordt frustrerend als dit vaak gebeurt en je sociale leven, je carrière en je gezondheid er onder gaan lijden. Schelden en foeteren helpt helaas niets, zo heb ik vaak aan den lijve ondervonden. De NS is onverstoorbaar in zijn incompetentie. Het zal ook niet zomaar beter worden. Dus:,blijf in je liefde zitten, wees op alles voorbereid en neem eten, drinken en leesvoer mee. En een opgeladen telefoon. Ook handig voor reisinformatie. De App van de NS is vreemd genoeg zeer accuraat,  in tegenstelling tot de informatie op de stations. Tussentip: check de reisinformatie alvast tijdens je ontbijt of tijdens het afsluiten op kantoor. Als de boel niet rijdt kun je gewoon nog een bakkie nemen en loop je je niet voor niets te haasten.
  • Over liefde gesproken, gezamenlijke ellende schept snel een band dus kijk bij treinellende even goed rond of er nog iets leuks voor je bij zit. Gespreksstof en openingszinnen liggen voor het oprapen. Ook handig: hou een overzicht bij van leuke eettentjes en van adressen van vrienden en kennissen langs je treinroute. Maak van de nood een deugd bij de zoveelste treinstranding, en ga gewoon iets leuks doen!  Enjoy and Make it easzy!
Heeft u nog gouden treintips? Laat het weten!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten