vrijdag 8 april 2016

Easzy cooking, de tips!

Van Die Mensen die altijd brullen: "Nou, als ik alleen zou wonen zou ik nooooit voor mezelf koken!" En Van Die Mensen die dat inderdaad nooit doen, uit luiheid of gebrek aan fantasie of levenslust. En dan heb je nog Mensen die niet alleen wonen maar toch vrij slecht koken.
Je zou ze toch.

Want, levensles nummer 1, koken is simpel. Met weinig inspanning kan veel effect bereikt worden. Het kan ook snel. En gezond. Dus houd op met zeuren. En met vies eten koken. Volg deze super Easzy tips en je culinaire leven gaat er zoveel beter uitzien!

 • Eerst: koel- en keukenkastmanagement (mijn moeder gaat keihard lachen als ze dit leest). Het verdient aanbeveling deze voorraden goed te beheren. Gouden tip: bederfelijk etenswaren zoals zuivel, vlees en groenten moeten snel opgemaakt worden. Maar....dat merk je vanzelf. Dat is juist de grap. Andere troepjes zoals mosterd en mayo gaan veel langer mee. Daarom vergeet je dus op de datum te kijken. DOE DAT DUS WEL af en toe. Want ook van deze troepjes kun je ziek worden. En het is ook weer niet leuk om ineens zonder mosterd of mayo of kappertjes te zitten, want die heb je soms echt nodig voor een gerecht. Dus: vervang tijdig! Qua keukenkast, doe niet zoals ik en kijk eerst of je nog rijst of tomatensaus hebt voordat je naar de winkel gaat. Om te voorkomen dat je vijf aangebroken pakken hebt staan waarvan er toch weer eentje over de datum gaat.
 • Over datums gesproken: gedroogd en lang houdbaar spul kun je vaak nog wel gebruiken na de houdbaarheidsdatum. Gebruik al je zintuigen om vast te stellen of het nog eetbaar is en gebruik je gezonde verstand ook nog. Bewegend eten of vliegen zijn geen goed teken.
 • Nog een voorraadtip: zorg voor een uitgebreide verzameling kruiden en specerijen en soorten olie en azijn. De makkelijkste manier om je eten LEKKER te krijgen.
 • Ook altijd op voorraad: tomatenpuree, tomatenblokjes, kappertjes, kookroom, uien, knoflook, wraps, soep, pasta en rijst. Diepvriesspinazie. Sojasaus. Blikken peulvruchten en zaken als couscous, bulghur en quinoa geven zelfs een houdbaar hipster tintje aan je voorraadkast.
 • Over knoflook gesproken: weet je dat je het schilletje er omheen kan laten zitten als je de teen in de knijper knijpt? Kijk eens hoe makkelijk je de achtergebleven troep er weer uit krijgt!
 • Kaas. Kaas ergens over heen maakt al het eten lekkerder.
 • Oeps, bovenstaande regel geldt natuurlijk weer niet voor Thaise roerbakschotels en bami. Vergeet hem dus maar weer.
 • Wat misschien een handiger tip is: als je kliekjes hebt, gooi alles bij elkaar in een ovenschaal, roer er een ei door, strooi er een laag kaas overheen en gooi het geheel twintig minuutjes in de oven. Succes verzekerd. Althans, als je geen gasten krijgt. Want je weet toch nooit helemaal zeker hoe het uitpakt.
 • Over gasten gesproken: zorg dat je een bepaald repertoire(tje) hebt met gerechten die altijd lukken en die iedereen lust. Probeer altijd eerst even zelf uit. Zorg ervoor dat je ze van tevoren kunt voorbereiden of dat ze niet te tijdrovend zijn (lekker gezellig, als jij alleen maar in de keuken staat). En niet van die riskante dingen zoals soufflé of vlees dat net de juiste gaarte moet hebben (lukt nooit). Quiche gaat meestal goed, evenals pasta's, roerbakgerechten en stoofschotels.
 • Kliekjes doen het ook goed in maaltijdsalades. Gewoon groene bladgroente combineren met andere soorten rauwe groente, iets crunchy's zoals noten of croutons, blokjes kaas of gare stukjes vlees of vis, en een zoet accentje zoals dadels of rozijnen. Pittig dressinkje erover en klaar. Eventueel gekookte pasta erdoor of blokjes aardappel of een restje rijst. Maak me gek.
 • Rucola. Nog zoiets wat je overal overheen kunt gooien. Zelf op een boterham met kaas. In dezelfde categorie: pijnboompitten en zongedroogde tomaatjes.
 • O ja, nog even iets over pasta koken. Olie aan het kookwater toevoegen heeft geen enkel nut. Water en olie mengen al sinds het ontstaan van de aarde niet met elkaar. Hoe je perfecte pasta kookt: RUIM water aan de kook, ZOUT toevoegen (fuck de hoge bloeddruk, anders is het niet te eten), PASTA erbij gooien, goed op de verpakking kijken voor de KOOKTIJD. Houd je dus ook aan de KOOKTIJD. Giet de pasta af. SPOEL NIET af met koud water want dat is nutteloos. Laat wel een klein beetje KOOKWATER in de pasta achter. Dat zorgt er voor dat de pasta niet gaat plakken. Serveer de pasta direct. Anders wordt het alsnog een kleffe klont. Zorg dus dat je timing klopt qua saus.
 • Over saus gesproken, een eetlepel kookwater van de pasta toevoegen aan je saus zorgt dat deze straks beter hecht aan je pasta. Wist je niet, hè? HA!
 • Zoals gezegd: koken is simpel. De hoofdregel is: als je kunt lezen, kun je ook koken. Want je kunt gewoon een goed recept opzoeken en dan doen wat er staat. Mensen die stellen niet te kunnen koken zijn eigenlijk gewoon te eigenwijs om aanwijzingen op te volgen. Een probleem dat niet zomaar op te lossen is, vrees ik. Maar als het gaat om recepten, dan is er een enorm groot aanbod beschikbaar. Boeken, kookprogramma's en natuurlijk het Internet. En vooral die laatste vindplaats is ideaal omdat je makkelijk kunt zoeken op ingrediënt of moeilijkheidsgraad. Enkele persoonlijke favorieten:  chickslovefood  Gewoon wat een Studentje 's avonds eet , Wat eet je dan wel? en lekker en simpel
Met deze tips is er dus geen enkel excuus meer om niet lekker te koken, toch? Hup(pel), naar de keuken! En heb je zelf nog briljante tips, please share!

1 opmerking: