donderdag 10 maart 2016

Restaurantreview: Post in Dordrecht

Het wordt nog eens wat in Dordt! Slechts vijf minuten van het station, dus echt in de "entree" van de stad, zit tegenwoordig een restaurant waar we trots op mogen zijn.

Even bij het begin beginnen: in mijn straat bevond zich vele jaren een bonkig blok beton dat een nuttige functie had: een postkantoor. Zo handig. En wat moesten we toen het ineens wegging? Vreemd genoeg bleek het leven ook zonder postkantoor gewoon door te gaan. Maar toch mis je het af en toe en bovendien heeft het gebouw in de jaren daarna vooral dienst gedaan als bonkige bouwplaats c.q. bouwval "waar appartementen zouden komen en iets van horeca". Maar eindelijk, eindelijk is er weer leven! Of die peperdure appartementen al klaar en bewoond zijn kan me eigenlijk niet zoveel schelen. Want sinds begin dit jaar is er: restaurant Post!

Waar de naam vandaan komt is natuurlijk niet moeilijk te raden. De vraag is: kan dit mooie, uitnodigend uitziende restaurant dienen als pleister op bovenstaande wonde?

Kaart
Vriendin R., die ook op loopafstand woont, en ik gingen het experiment aan. Want hoe handig is het als een je behoorlijk restaurant in de buurt hebt, waar je zo naar binnen kan rollen. De website was al veelbelovend, want onder andere staat daar vermeld dat het gaat om de eigenaren van twee succesvolle restaurants in Rotterdam, Gusto en Oliva en van De Stroper in Dordrecht. De kaart is daar ook al te bestuderen, hetgeen inspirerend en tijdbesparend kan zijn. R. had dit inderdaad gedaan omdat zij, zoals zij zelf zegt, vaak net het verkeerde kiest.

De kaart biedt een ruimte keus aan gerechten met een Mediterraans tintje. Onder andere pizza's en pasta's maar ook vlees-, vis- en vegetarische gerechten en als specialiteit een kaart met Charcutterie. Eenvoudig maat wel met een bijzondere trendy touch, zo zou ik de gerechten kunnen omschrijven. De meeste pasta's en pizza's komen in een kleine en een grote maat (bonuspunten!).

Eten
Ik begon met de venkelsoep met garnalen en dragonroom en R. met de carpaccio. Beide zeer geslaagd. De soep was pittig en interessant qua smaakcombinatie. Erg lekker dus, alleen was de portie wat aan de grote kant. Daarna koos ik voor een pizza met taleggio, tomaat en truffeltapenade (zeg nou zelf, hoe lekker klinkt dat?). Ben gek op truffel dus ik waagde me aan de grote pizza. Hij was heerlijk, vooral door de eenvoud en de smaakcombinatie. Maar dus echt te groot. Gelukkig was de bodem lekker dun, zoals het hoort.

R. koos de gegrilde zwaardvis alla Siciliana. Zij viel helaas in haar zelfbenoemde valkuil want ze was niet bovenmatig enthousiast. Misschien doordat zwaardvis altijd lastig is, want vrij droog van zichzelf, of doordat zij zelf half Siciliaans is en kennelijk iets miste aan het gerecht, wat verder wel goed was klaargemaakt.

We zaten al erg vol maar luisteren toch met stijgende interesse naar de opsomming van desserts van die avond. En omdat we ons verplicht voelden om het experiment compleet te maken (pfff), kozen we, met enige huiver vanwege de reeds volle maag, een panacotta met karamelsaus en kastanje (op verzoek weggelaten) en een pistache-nutella taart. En echt...die desserts waren Hemels. Een hoofdletter is op zijn plaats. Evenals deze tip: save room for dessert! Maak gebruik van de optie om de kleine gerechten te kiezen, of twee voorgerechten in plaats van voor en hoofd. Dan heb je nog een gaatje over voor de onvergelijkelijke desserts. Wat een eerstewereldproblematiek, trouwens.

Bediening en sfeer
Het gebouw is ruim, modern ingericht en licht door de glazen voorgevel. Er is een restaurantgedeelte en een brasseriegedeelte, dat iets drukker is (voor dit deel kun je niet reserveren). In het midden een grote bar en de tafel met de Hemelse patisserie. De keuken is deels open, wat een levendige sfeer geeft. De akoestiek is hierdoor en door het hoge plafond wat minder goed. Dus echte intieme gesprekken moet je elders houden.

De bediening is jong, enthousiast en zorgvuldig; lastige vragen over allergenen of anderszins werden goed opgepakt. Af en toe moesten we wat lang wachten voordat we konden bestellen maar dat is ze vergeven omdat het behoorlijk druk was en omdat wij het overvloedige eten toch beter even konden laten zakken.

Een extra vermelding verdient het waterbeleid: voor 1 euro kun je een karaf gezuiverd kraanwater bestellen, plat of met bubbels (bonuspunten!).

Alles bij elkaar waren wij verguld met dit mooie restaurant; zo lekker dichtbij en ook helemaal in ons straatje qua kaart. Al zouden wij voor de desserts rustig een paar blokjes willen omlopen.


www.restaurantpost.nl
Johan de Wittstraat 128
3311 KJ Dordrecht
Tel:
078- 6475648Geen opmerkingen:

Een reactie posten