maandag 4 januari 2016

Recept: Zelfgemalen notenpasta!

Over comfortfood gesproken: er gaat toch niets boven pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden?[1] (En wie heeft er niet stiekem een ‘eigen merk’ waar ie niet van afwijkt en zelfs meeneemt op vakantie?) Er gaan geruchten dat het nog best gezond is ook. Dat wil zeggen: als er geen suikers of geharde vetten aan zouden zijn toegevoegd. Dus: maak voortaan zelf je eigen merk, zonder ongezonde troep en geheel naar eigen smaak! En het is nog eens zo Easzy dat het nauwelijks een recept mag heten. Je hebt vooral wat geduld nodig, veel pinda’s, een keukenmachine en een schoon potje. (Oplettende lezers zal het opvallen dat dit recept ge├»nspireerd is door mijn bezoekje aan New Fork , zie vorige blogpost)

Men neme (en wederom zijn de hoeveelheden ‘naar eigen inzicht’):

-          100 gram ongezouten pinda’s

-          100 gram ongezouten cashewnoten

-          Paar handjes zonnebloempitten (optioneel)

-          Zout

-          Scheutje zonnebloemolie

-          Twee theelepels sambal (optioneel)

Rooster de pinda’s en de cashews (apart) in een droge koekenpan. Let op dat ze niet aanbranden, dat is echt niet lekker. Rooster op dezelfde manier de zonnebloempitten, tot er een lekker aroma vanaf komt. Vermaal dit alles in je keukenmachientje. Let op: dit kan even duren. Eerst wordt het korrelig. Dan worden de korrels steeds kleiner. Dan ben je nog niet klaar. Je moet doordraaien totdat het een redelijk gladde pasta wordt. Zie de foto. Dit kan echt wel minutenlang duren, dus doe dit vooral niet ’s avonds laat (qua burengerucht). Zodra het pasta-achtig geworden is kun je wat olie toevoegen zodat het iets smeu├»ger wordt. Voeg steeds een klein beetje toe, totdat je de substantie goed vindt.
Voeg zout naar smaak toe. Let er op dat je geen gezouten en pinda’s gebruikt, dan wordt de pasta echt veel te zout. Beter is zelf doseren en steeds even proeven.
Voor een pittige pasta, voeg de sambal toe. Lekker in combinatie met plakjes komkommer!

Als het klaar is, doe je notenpasta in een glazen potje en post er een foto van op Facebook.

Variaties:
  • Amandelen in plaats van cashews. Vooral lekker in combinatie met wat speculaaskruiden, voor een lekker winterse marsepein-achtige pasta. Helemaal goed op geroosterd brood (warm dus).
  • Hazelnoten in plaats van cashews, eventueel in combinatie met cacao-nibs voor homemade Nutella.
  • De pinda-cashew combi helemaal vervangen door je eigen favoriete notenmengsel.
  • Andere pitten en zaden toevoegen, lekker gezond!
[1] Tenzij je allergisch bent natuurlijk! Dan kun je stoppen met lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten