zondag 20 december 2015

Recept: hipster zuurkooltaartje

Tja, het is het einde van het jaar dus de tijd van de lijstjes. Eén van de lijstjes van vorig jaar, namelijk de foodtrends voor 2015, werd onlangs weer even langsgelopen om te kijken of de trends inderdaad waren doorgezet. De trend 'gefermenteerd voedsel' zou een blijvertje zijn. Nu eet ik eerlijk gezegd niet zo vaak gefermenteerde voedingsmiddelen (volgens mij)  maar wel één, en dat is zuurkool! Geen nieuw en happening superfood dus maar gewoon zuurkool. Waar de meesten als kind een hekel aan hadden en wat je gaat waarderen als je het zelf (dus lekker) mag gaan klaarmaken. Zoals dit zuurkooltaartje, dat ook nog eens een beetje lijkt op flammküchen. En daarmee dus officieel hip is. En natuurlijk easzy!

Voor 1 flinke eenpersoonsmaaltijd of een lunchgerecht voor 2, neme men:

- een halve zak zuurkool (dat is ongeveer 250 gram)
- 3 velletjes deeg voor hartige taart (diepvries)
- paneermeel of maïzena
- een paar flinke scheppen kruidenroomkaas
- geraspte kaas
- handje rozijnen
- karwijzaad (optioneel, maar wel een aanrader)
- peper

Ontdooi het deeg en verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwarm de zuurkool volgens de aanwijzing op de verpakking alvast in de magnetron. Druk het vocht dan zoveel mogelijk uit de zuurkool door deze in een vergiet te doen en er met een lepel op te drukken.

Meng de zuurkool vervolgens met de kruidenroomkaas en een beetje geraspte kaas. Breng op smaak met peper en dus karwijzaad. (Dat is raar spul en ik gebruik het alleen met zuurkool omdat die smaakcombinatie erg goed werkt. Dus, neem het een keertje mee uit het kruidenschap.) Voeg ook de rozijnen toe, die je even hebt laten weken.

Bekleed een ovenschaaltje, bij voorkeur een laag model, met het deeg nadat je de vorm even hebt beboterd. Strooi wat paneermeel of maïzena over het deeg zodat de bodem straks niet te vochtig wordt. Prik wat gaatjes in de bodem. Stort het zuurkoolmengsel in de vorm en bestrooi rijkelijk met nog meer geraspte kaas.

Zet de schaal ongeveer 25 minuten in de oven. Laat hem daarna even 10 minuten afkoelen.

Tip 1: Als je niet zoals ik allergisch bent voor ei kun je deze toevoegen, voor een meer "quiche"-achtig gerecht.

Tip 2: In plaats van rozijnen kun je een ander zoet accent toevoegen, zoals stukjes ananas of abrikoos.


Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten