donderdag 3 december 2015

Hoe overleef je december? Hier de tips!

  1. Het is niet mogelijk om binnen een week vijf kilo af te vallen. Het is wel mogelijk om binnen een week vijf kilo aan te komenOne of life's little fuck-overs. Tip: geniet alleen op de ‘echte’ feestdagen: 5, 25, 26 en 31 december dus, als een dolle en doe de rest van de tijd normaal. Bouw een kleine marge in om restjes op te kunnen maken.
  2. Qua afvallen in december werkt een stevige luchtweginfectie met bijbehorend verlies aan eetlust ook perfect.
  3. Over snoep gesproken; Get it right, people. Iedereen heeft het tegenwoordig maar over pepernoten. Maar men bedoelt kruidnootjes. Ik kan er niet tegen. Kruidnootjes zijn klein, rond en knapperig. Soms bekleed met chocolade of een ander laagje. Pepernoten zijn van die harde, taaie, onregelmatige bonkjes. En nee, dat is niet taai-taai. Dat zijn weer platte poppetjes. Goed opletten dus.
  4. Je kerstpakket. Net alsof je nog behoefte hebt aan alweer een doos met dingen. Waarschijnlijk heb je al genoeg dingen of, nog waarschijnlijker: teveel. Vroeger was het nog een belevenis, een doos met spannende blikjes voedsel in zaagsel en serpentines verpakt. Maar tegenwoordig staan onze voorraadkasten standaard vol met alles wat je maar kunt bedenken. En onze servieskasten puilen uit, evenals onze kelderboxen. Dat wil zeggen: meestal. Want er zijn nog altijd mensen die weinig hebben en die blij zullen zijn met jouw kerstpakket. Ik zeg: doe een goede daad en doneer je pakket aan je plaatselijke Voedselbank, het AZC of wie dan ook.
  5. Over consuminderen gesproken: de supermarkten met al die bizarre recepten en Kerstmenusuggesties in hun blaadjes doen dat om omzet te genereren. Het is dus niet verplicht om al die zes-gangenmenu’s ook daadwerkelijk te maken. Zeker als je geen keukenprinses bent en er geen plezier in hebt. Gooi jezelf niet in de stress, dat verpest je feestdagen en vele dagen daaraan voorafgaand (vermijd de supermarkthel zoveel mogelijk!). Blijf in je comfort zone, houd reserve-eten achter de hand en maak je verder niet te druk. Ga gourmetten als je dat leuk vindt, ook al is dat kennelijk niet hip. Bak pannenkoeken. Of kook stamppot, al dan niet als statement tegen overconsumptie. Nog beter: geef de dieren ook eens een break en ga vega. Dat is weer een goede daad. En je spijsvertering zal je dankbaar zijn.
  6. Houd het gezellig en heb een keer geen mening. Over de Pietendiscussie bijvoorbeeld. Waag je er niet aan en vind er gewoon eens niets van. De kans is namelijk vrij groot dat we er op korte termijn niet uit gaan komen. Zulke kwesties hebben tijd nodig. Wat je in ieder geval niet doet: je kind inzetten in het debat. Want die kan het namelijk geen hol schelen of Piet zwart, paars of gestreept is. Reality check, please! Dit geldt ook voor allerhande andere politieke issues; laat ze tijdens de feestdagen even voor wat ze zijn als je het gezellig wil houden. En nee, dat is niet laf, dat is strategisch en volwassen.
  7. Over gezellig gesproken, doe met Kerst alleen waar je zin in hebt. Dat kan inhouden dat je gewoon niet op visite gaat of niemand uitnodigt. Tegen alle conventies in. De toverformule luidt: “We hebben dit jaar andere plannen”. Die plannen kunnen ook een strandwandeling inhouden, een Netflix-marathon of samen twee dagen nakend onder de wol. Zalig. Voor sommigen kan het raadzaam zijn eerst een paar maanden de cursus “Nee Zeggen” te volgen. Qua (schoon)familie. De beloning zal echter zoet zijn.
  8. Kerstversiering: doe ook hier waar je zin in hebt. Niemand verplicht je om een uitdragerij van je huis te maken. Sterker nog, liever niet eigenlijk. Behalve als je er erg blij van wordt. Dan weer wel. Hetzelfde geldt voor feestkleding. Glitterjurk of rendiertrui, doe je ding. Hoe simpel kan het leven zijn!
  9. Als je echt de pest hebt aan de feestdagen, ga dan gewoon werken. Je kunt thuis vertellen dat je onmisbaar bent en dat er niemand anders is om de boel draaiende te houden. Kan trouwens nog best waar zijn ook. Dus: ga naar het werk, geniet van de lege wegen, het lege kantoor en de Kerstsfeerloze sfeer. Zet de Top 2000 op volle sterkte, eet een kerstkransje bij de koffie en chill. Of ga je stiekem volledig te buiten op de Kerstborrel.
  10. Katten + kerstbomen = geen combinatie. Don't go there.


Heb je nog meer december-overlevingstips? Deel ze vooral! Geen opmerkingen:

Een reactie posten