dinsdag 29 december 2015

Goede voornemens? Stop het Doeldenken!

Wat is er terechtgekomen van je vorige goede voornemens? Juist. Waarom zou het nu wel gaan lukken? En als je een verandering nodig vond, waarom ben je daar dan al niet mee begonnen? Afvallen in december: als je dat kunt, kun je alles aan (tenzij dat toevallig het gevolg was van een voedselvergiftiging na het gourmetten). Stoppen met roken met de feestdagen. Dan ben je pas een baas. Goed, inmiddels is het daar te laat voor maar noteer het voor volgend jaar. We gaan voor een jaar zonder frustratie, dat is ons voornemen! Maar hoe?

  1. Focus op de verandering, niet op het doel. Tegenwoordig zijn we allemaal gebrainwashed met quotes die gaan over je een doel stellen, je niet van je pad af laten brengen en dus lijnrecht op je doel blijven afstevenen. Met een soort van belofte dat je dat doel dus gaat bereiken. Ook hier weer: reality check, please!. Hoe vaak in je leven is dit nou werkelijk gelukt (de miljoenen bij wie het niet gelukt is schrijven daar geen boeken over, die drie geluksvogels wel). Meestal bereik je dingen (niet doelen dus) min of meer per ongeluk omdat iets op je pad komt[1]. Of je bent van richting veranderd met als gevolg een verrassende uitkomst. Dat is dus de levensles: focus op de richting, zet je in, en dan komt het (of een) doel vanzelf. Anders ben je 99% van de tijd gefrustreerd dat je je doel nog niet hebt bereikt en zodra je je doel bereikt hebt, ben je weer gefrustreerd omdat je niets meer hebt om naar toe te leven. Stop met Doeldenken!
  2. Neem je wat dingen voor die goed haalbaar zijn. Elke dag tien minuten eerder opstaan zodat je minder ochtendstress hebt. Of gewoon iedere avond van tevoren je kleren voor de volgende dag klaarleggen, zelfde effect. Altijd een plastic tasje en een 50 centstuk in je tas stoppen. Smint en deo, idem. Een vaste plek aanwijzen voor je sleutels en telefoon zodat je die niet altijd kwijt bent. Je telefoon niet meer mee naar bed nemen (slapeloosheid!) of hem gewoon eens een paar uur uitzetten. Meer boeken, minder TV. Allemaal dingen waar je zelf voordeel van hebt, en dus makkelijk vol te houden zijn. Sterker nog, deze voornemens worden vanzelf gewoontes omdat ze je leven easzy maken!
  3. Neem je vooral voor niet zoveel te moeten. Neem je dus vooral niet voor om je naar de sportschool te slepen als je daar niets aan vindt. Want je houdt het niet vol (zie Doeldenken) en die keren dat je wel gaat erger je anderen met chagrijnige bakkes en je ongemotiveerde gedrag waardoor anderen moeten wachten omdat jij een uurlang een apparaat bezet houdt terwijl je zit te Facebooken. Frustratie alom, en dat wilden we juist niet hebben.
  4. Hetzelfde geldt voor afvallen, de all time favourite qua goede voornemens. Neem je voor om meer zelf te gaan koken met meer groente, en ook je gezonde tussendoortjes zelf te gaan bereiden. Dan klinkt al heel anders dan afzien, hongerkuren en calorieën tellen. Kom maar door met die kookboeken! En koop alleen nog maar heel goede wijn. Van de prijs schrik je zo, dat je ineens makkelijk met één glas per dag aan kunt. Maar je geniet er wel dubbel en dwars van!
  5. Over roken kunnen we trouwens kort zijn: gewoon kappen, maakt niet uit wanneer. Wel ergens vandaag.


 Heeft u nog goede ideeën over goede voornemens? Laat het ons weten!

 

 

 [1]kijk eens op www.rakeling.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten